Treba vam popravka mobilnog telefona - Kada je vreme da telefon odnesete u servis?

mojeNovosti.com 14.07.2022.

Primetili ste da vaš mobilni telefon lošije radi ili uopšte ne radi, a niste sigurni zbog čega je nastao problem?

Pitate se da li možete pokušati da sami popravite svoj telefon ili je odlazak u mobilni servis zapravo neophodan?

Naravno da postoji nekolicina problema koje svakako možete sami da rešite, bez ikakve pomoći servisera, ali, imajte na umu da većinu kvarova treba da prepustite profesionalcima kako biste bili sigurni da će vaš telefon biti popravljen kako treba.

Stoga vam nikako ne preporučujemo da dirate određene delove i pokušate da popravite nešto što niste sigurni da umete. Samo par pogrešnih poteza vas može dovesti do toga da izgubite svoj telefon usled nepovratnog kvara. Zato, mnogo je pametnije da uvek izdvojite neku količinu novca za servisere koji će vam sigurno dostaviti popravljen telefon, nego da dođete do situacije da morate kupovati novi.

Nešto više o situacijama u kojima treba odmah da se javimo serviseru, kao i onih gde možemo sami da odreagujemo, pročitajte u nastavku našeg teksta!

#1 Zamena kamere, konektora ili zvučnika - komplikovane stvari koje treba ostaviti za servis

S obzirom na činjenicu da nisu uvek sve komponente na našim mobilnim uređajima lako odvojive od matične ploče i da postoji određena nesigurnost pri popravci, pametnije je telefon odneti u servis. Zamenite kameru na mobilnom telefonu, promenite zvučnik ili konektor uz pomoć onih koji zaista to umeju da rade.

Takođe, imajte na umu da originalni delovi za telefone ne mogu baš lako da se nađu van servisa, te je i sa tog aspekta pronalska onih odgovarajućih samostalni poduhvat jako rizičan. Ukoliko odlučite da pokušate sami, a onda pronađete deo koji ne odgovara vašem uređaju, to ga može dovesti do još većeg problema nego što je bio pre pokušane popravke.

Uz to, jako je potrebno naći poseban alat kojim bi se obavljali komplikovaniji poduhavti na uređaju, te je, opet, lakše i sigurnije odneti ga kod učenog majstora. Treba da znate da, ukoliko vam je telefon pod garancijom, a vi ga sami otvarate i pokušavate da ispravite greške, ona se tog momenta gubi.

Postoji šansa da će servis odbiti da popravlja vaš telefon ukoliko ste ga prethodno sami popravljali, a ukoliko i prihvate saradnju, može doći do toga da vam naplate mnogo više nego što bi isprva planirali. 

#2 Menjanje displeja -  razbijen ekran ne treba samostalno menjati

Kada se desi da slučajno razbijete ekran svog telefona, možete pomisliti kako veoma lako možete kupiti drugi, te sami zameniti i uštedeti novac koji bi trebalo da ode serviserima. 

Međutim, često se dešava da nakon zamene ekrana na svoju ruku vlasnici primete da isti ne radi kako treba. Dešava se da uređaj ne može da se upali, da ne reaguje na dodir, kao i da, čak i kada reaguje, to radi dosta sporije nego ranije. Posebno se može desiti ukoliko koristite hibridne telefone (tablete) jer je za njih posebno teško naći odgovarajući model.

mobilni telefon

To se dešava usled nepravilnog pokušaja popravke i dodatnog pogrošavanja sitaucije. Jako se često dešava da korisnici ugrade ekran koji njihovom modelu ne odgovara. Pored ovoga, samostalna popravka može dovesti i do prekida rada ploče telefona, te je, kao što vidimo, jako rizično ovo raditi na svoju ruku.

#3 Sitne popravke koje možemo sami da odradimo - preventiva je najbitnija

Pri kupovini novog telefona preporučujemo vam da odmah uzmete i masku za isti, te zaštitu za ekran. Ovo će vašem uređaju pomoći da traje duže i teže se kvari, te bi odlično bilo da ovakve sitne stvari rešite odmah.

Samim tim, ukoliko vam telefon ispadne i ogrebe se, tada možete zameniti samo zaštitu ekrana, znajući da je sam ekran sasvim u redu. Ovo je lako rešiv problem koji definitivno možete sami odraditi. Ukoliko ne želite da sami postavite zaštitu, možete se obratiti prodavcima, koji će sigurni biti dovoljno ljubazni da vam u tome pomognu.

Pored zaštite ekrana, ono što takođe možete sami da rešite jeste zamena baterije. Iako postoje telefoni čija baterija traje po 30 dana, nijedna baterija nije večna. Zato očekujte u nekom momentu da će početi da joj slabi performans, sve dok se u potpunosti ne ugasi. Pazite na nju tako što je ne izlažete temperaturnim ekstremima, kao ni veoma zahtevnim programima, odnosno igricama koje će je dodatno zagrejati.

Naravno, može se desiti i da vam punjač nakon određenog vremena korišćenja izgubi konekciju, te ga potrebno zameniti. Sve što treba da uradite jeste da odete u prodavnicu i uzmete onaj punjač koji ima identičan ulaz kao prethodni koji ste koristili.

Možemo zaključiti da je u većini slučajeva definitvno sigurnije da vaš mobilni uređaj odnesete u servis, gde će stručnjaci moći da odrede šta tačno nije u redu s njim. Čak i oni najbolji modeli mobilnih telefona mogu olako da se unište ukoliko se ne odnesu u servis. Na ovaj način ćete jako brzo, već nakon nekoliko dana, dobiti svoj popravljen telefon nazad.




Hosting Web Mobilne apl. 3D vizualizacije Organizacija događaja e-Prodavnica Ordera