Ове године су се највише куповали телефони

mojeNovosti.com 22.12.2021.

Упркос глобалној пандемији, релативно слабој куповној моћи становништва, те све вишим ценама електронике, у Србије су се ове године највише куповали телефони, тј. смартфони.


Забележено је тамк  7.3% више продатих уређаја него (кризне) 2020 године. Порастао је и број продатих рачунара, али за скромнијих 2.4 %, углавном лаптоп рачунари. Највише су се куповали смартфони у ценовним рангу до 330 еура, те рачунари и лаптопови до 380 еура. Будући да је овај ценовни ранг оно што се у ЕУ назива 'почетним уређајима' (ентрy левел), већина ових уређаја се код нас купује на рате, или на снижењима које често имају велики ланци техничке опреме, те на разним акцијама које имају мобилне мреже, уз двогодишње уговоре. Уз ово, продато је и више од 5000 'луксузних' смартфона, често и са ценом преко хиљаду еура. 
 
Суграђани наводе да смартфоне користе у просеку око годину и по дана, те да им је код уређаја најбитнија камера и да батерија дуго траје. Најпопуларнији су уређаји марки Самсунг и Xиаоми, а од лаптопова Асус. 
 
Званична статистика каже да у Србији 3 350 000 грађана користи рачунар сваког дана, а да је скоро половина грађана са интернет конекцијом користило и услуге еУправе. У последњих пола године, 48.3% грађана Србије са приступом интернету је куповало или наручивало робу путем интернета, пре свега захваљујући 'буму' у популарности апликација за доставу хране. 
 
Иван Трајковић 
 

Хостинг Web Мобилне апл. 3D визуализације Организација догађаја е-Продавница Ордера